A ja u siebie zauważyłem pewną prawidłowość. Parametry: Superb1, 131 km w serii, tipronic. Po pierwszych 2 miesiącach jeżdżenia autem spalanie na poziomie 7,3. Potem Rogalotti zamieszał i wyszło 165 KM. Oczywiście przez pierwsze miesiące spalanie nawet lekko podskoczyło z powodów opisanych powyżej :twisted: . Później przekładając czas do prędkości wyszło, że przy średnim spalaniu powyżej 7l na czasie zyskuję jakieś 3-5 minut dziennie (dojazd z i do pracy codziennie łącznie 100 km). Aktualnie przy spokojnej jeździe + nabyte doświadczenie jazdy automatem sposodowało spadek średniego spalania do 6,3 (zmierzone na ponad 4000 km, cykl mieszany).
W twoim przypadku proponuję podnieść moc, przez pierwszy miesiąc nacieszyć się i przymknąć oko na spalanie. W drugim miesiącu zaczniesz zauważać oszczędności. Skoro u mnie w automacie udało się zejść o litr, to i u Ciebie będzie to możliwe.
W twoim przypadku proponuję podnieść moc, przez pierwszy miesiąc nacieszyć się i przymknąć oko na spalanie. W drugim miesiącu zaczniesz zauważać oszczędności. Skoro u mnie w automacie udało się zejść o litr, to i u Ciebie będzie to możliwe.
Komentarz